• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/#!/groups/ketenlidernegi/
MEHMET TASMACI
tasmaci@gmail.com
PROJELER
24/01/2012

1. Ketenlinin dağları ve çevresinin jeolojik yapısı taş-kaya, maden ve su kaynakları ile toprak yapısı olarak daha iyi ve bilinçli yeniden resmi, özel kuruluşların imkanları ile araştırılıp; bilhassa öncelikle uzun yıllar yetecek kadar hazır ve yeterli olan taş-kaya, toprak ve maden gibi hammadde kaynaklarının iyi bir planlama ve fizibilite çalışmaları sonucu, yap-işlet devret işletme modeli ile taş-toprak, maden sanayi sektörlerinde tecrübe ve Pazar sahibi olan müteşebbisler işbirliği yapılarak bu tür faaliyet-lerin aktif hale getirilmesi.    

2. Mevcut olan ve fakat şimdiye kadar çok bilinçsiz ve hoyratça gelişigüzel şekilde bilinçsiz ve resmi denetimsiz olarak, yanlış (keçi vb. yetiştirilmesi)kontrolsüz hayvancılıkla heba edilen orman-ağaç alanları yeniden ve bilinçli olarak resmi ve özel toplu imece gayretleri ile, orman imkanlarını eksiltmek-köreltmek yerine; bilakis bu kaynakları artırmak gereklidir ki, bu hem hayvan-cılık, hem su kaynakları, hem de spor faaliyetleri ve turizmin geleceği bakımından gerekli ve önemlidir. 
          
3. Ketenlini iki dağ arası ve akarsuyu, güzel manzarası olan yüksek rakımlı bir yerde bulunması ve Konya ya, Seydişehir’e yakın olan ve Avrupa da yurt dışında, İzmir de, Konya da, Seydişehir de ve diğer başka yerlerde madden güçlü olan hem şehirlerimizle, bu tür coğrafi güzelliği olan yerleri arayan belli yaşa gelmiş, huzur arayan varlıklı ve yöreyi seven kişileri bu  beldeye çekmek için beldenin kuzey, güney, doğu, batısındaki dağ, tepe yayla, göl, baraj vb bölgelerinde planlı olarak müstakil tek katlı, iki katlı-dubleks veya 3 katlı-tripleks halinde taş,toprak  ve ahşap, demir gibi doğal malzemeli hu-zur verici ortamlı, bahçeli ve güneş-solardan kendi kendine elektrik ve sıcak su üretimli akıllı komple lüks yaşam mekan-larının yapılması ve kontrollü olarak, asılları bu yöreden olan uyumlu, inançlı kişilere, iş adamlarına  satılması ile buralar istenen huzurlu bir cazibe merkezi haline  etirilebilinir.

4. Beldemiz çevresinde bulunan ve kuvvetli debili, sağlıklı içme suyu kaynaklarının araştırılıp, şişelenerek pazarlanması. 

5. Modern-çağdaş büyük endüstriyel hayvancılık imkanlarına çok elverişli olan beldemiz ve çevresinde süt-peynir ve bil-hassa “Çalmanda Tereyağı” markası adı altında modern bir süt ürünleri üretim tesisi kurularak, hem beldemizin ve hem de beldeye bağlı, yakın köy ve yerleşim birimlerinde bilinçli şekilde yüksek miktarlarda üretilecek ürünler, yurt içi ve dışı-na pazarlanabilir. Bu tesise entegre olarak ayrıca büyükbaş-sığır, küçükbaş koyun-keçi ve tavuk-yumurta üretim ve kesim-mezbaha halindeki et tesisler yüksek teknoloji uygulamalı olarak kurulup,geliştirilebilir ve bu ürünler modern üretim ve pazarlama yöntemleri ile ülkemizde ve yurt dışında en iyi şekilde  eğerlendirilebilinir. 

6. Taş, toprak, çimento sanayi olarak beldemiz ve yakın yörelerdeki uygun hammadde noktalarında tuğla, kiremit, yer-yol kilit taşı vb ürün üreten tesisler bu yörede kurulabilir ve yeni iş, istihdam ve kazanç alanları harekete geçirilebilir.

7. Orman ürünlerinin artırılması ve geliştirilmesi ile birlikte ağaç işleme tesisleri kurularak, buna entegre mobilya, inşaat malzemeleri üretim tesisleri de kurulup, pazarlanabilir.
                                                            
8. Bu gün dünya da pamuktan sonra en fazla talep edilen doğal tekstil maddesi olan Ketenin, ekonomik fayda-kar-lılık ye-terliliği miktarlarında olmak kaydı ile (Ki, günlük en az 1,5-3-5 ton arası ve yılda en az 500.000 ile 1-1,5 milyon ton arası üretime elverişli iplik ve kumaş üretimine yeterli keten lifinin üretile-bilinmesi) , bu Seydişehir, Beyşehir, Isparta vb yakın yörelerinde ekonomik fayda büyüklüğünde üretilmesi veya bir şekilde kolay ve ucuz temin edilmesi halinde bir keten iplik, kumaş ve konfeksiyon tesisinin kurulması, yöreyi gelişme bakımından pozitif tetikleyen ve yüksek istihdam sağlayan önemde bir yatırım, kazanç olarak yeni bir iş alanı oluşturmada önemli bir faktördür. 

9. Yörede siyah üzüm, aşılı alıç, armut, erik, kızılcık, böğürtlen, itburnu vb normal ve yabani sayılan meyvelerin ye-tiştirilmesine müsait iklimde olduğu için,bu konuda bilinçli zirai faaliyetlerin planlı olarak ele alınması çok yerinde ve ile-risi için yararlı bir iş ve gelir alanı olacaktır.

10. Bu bölgenin iki dağ arası kapalı vadi yapısından  yaralanarak, zirai seracılık faaliyetlerine elverişli olup, bu konuda kabak, biber, patlıcan, domates, hıyar, fasulye, kuzu kulak, marul, maydonoz, semiz otu, havuç, yer elması, turp, şalgam vb sebze ve otların yeterli miktarlarda yetiştirilmesi ve her mevsimde satımı için pazarlanması mümkündür. Bunun için seracılığın de geliştirilmesi yararlı bir istihdam ve üretim, kazanç alanıdır.                                                                                                                                        

11. Doğal gaz hattının beldemizin dibinden geçmesi fırsatının iyi değerlendirilerek, temiz yakıt olarak hemşehrilerimizce kullanılabilinmesi için bir an evvel gerekli siyasi ve teknik tedbirlerin yerine getirilmesi gereklidir.


12. Beldemiz coğrafi yerleşim konumu itibari ile dağ-tepe üstü ve eteklerinde kurulu olmasına, günlük insani ve hay-vani  lağım-gübre vb fosseptik atıkların hem İslami inanca, hem insani yaşam sağlığına-hijyene, temizliğe ters bir anlayış ile ya ahır üstüne veya eskiden olduğu gibi açıkta dahi olabilmelerine ve üstelik
yukarıdan aşağıya gayet elverişli bir meyil yapısı bulunmasına rağmen; halen
yeterli, sağlıklı düzenli bir fosseptik-lağım atık sisteminin kurulamamış olması ve havadar, olan ve yükseklikler üzerinde olan, kasaba konumuna gelmiş, 4.000 e yakın nüfuslu bir yerleşim yerinin havası-nın hala kokar bir ortam halinde olması ve ahırlarla oturulan evlerin iç içe bulunmalarının yeni bir anlayışla bundan kur-tarılması gereklidir. Bunun için merkezi bir fosseptik sisteminin oluşturularak, bunun elektik üretimine dönüştürülebilecek mevcut yeni bir sistemle sağlanması mümkündür. 

                                                                 
13. Beldemizin yüksek tepe konumlu olması ve rüzgar ile güneş ışığı alma durumlarına müsait olması dikkate alınarak, rüzgardan elektrik enerjisi elde etme türbinleri ile güneş ışığından elektrik enerjisi, ısı enerjisi ve sıcak su elde im-kanları bu gün dünyada gittikçe artan bir yenilenebilir enerji üretim
sitemleri olup, günümüzde ülkemizde Antalya, Mersin, Kay-seri, İstanbul, Anakara, İzmir ve sahil bölgelerinde olduğu kadar, bilhassa beldemiz gibi, dağlık,ormanlık, engebeli yapılı yerlerde kurulu olan şehir, ilçe, belde, köy, hatta meralarda dahi, güvenlik içinde en az 20-25 ve 50 yılın üze-rinde verimli
şekilde uzun yıllar kullanılabilinmekte ve enerji maliyeti de en düşük seviyede olmaktadır.
               
14. Bilhassa Konya ve yöresi ile ulaşımın daha da kısaltılması ve hızlandırılması için Nuzumla, Detse, Hatunsaray hat-tının yanında, mutlaka Çavuş veya doğal gaz boru hattının paralelinde uygun bir yolun açılması da yararlı olacaktır.   

15. Akan çay, dere veya soğuk su kaynağı pınarlara yakın olan uygun akıntılı yerlerde tatlı su balıkçılığı-alabalık tesis-leri ile mevcut göllerimizde ve barajlarda de bir balık üretim ve pazarlama endüstrisi oluşturulabilinir.

16. Gerek büyüklüğü ve gerekse gelişmekte olan yol ve çevre imkanları, nüfusu itibari ile diğer çevre köy ve beldelere örnek durumda olan beldemiz, bunu daha iyi değerlendirmesi gerekir. 
                     
17. Sekizler vb sanayici, müteşebbislerin üretimi hafif ve kısmen ağır üretim ünitelerini beldemizin sınırları içine kaydı-rılması, onların ucuz işçilik-eleman bakımından, beldemizin genç bireylerine istihdam kapısı açılması sağlanmış olacaktır.   

18. Belde merkezinin bir meydan ve park yapılandırılması ile yeşil alan imkanlarına da kavuşturulması. 

19. Toplantı salonu, düğün salonu, spor salonu gibi nitelikli nezih toplanma yerleri ile gelenlere uygun barınma ve yemek yerlerinin kurulması çalışmaları da beldemiz için bir tanıtım ve kazanç kaynağı olabilir.
          
20. Türk musikisi ve yöresel folklör çalışmalarını canlandıran bir kültür ve sanat etkinliği organizasyonları ile sportif faali-yetler için yer ve uygulama imkanların sağlanması da gençliğin kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmanın bir yoludur.   

21. Beldemizin geleceğinin daha iyi şekilde bilinçli planlanması ve bundan sonra daimi birlik, beraberlik içinde olunması için; yaşlı, genç, memur, sanayici, eğitimci, finansçı, hukukçu, doktor, ziraatçi, inşaatçı vb alanlarda kendilerini kanıtlamış Ketenli, Konya, Seydişehir, İzmir ve Yurt dışındaKİ kültürlü, aktif ve açık fikirli, yapıcı çevresi olan, iletişimde ikna edici ve samimi, dürüst olan hemşehriler arasında itibarlı, sözlerine değer verilen sembol isimlerden en az 10-12 kişilik; tecrübe ve kültür sahibi, becerikli bir yönetim grubunun birliktelik içinde hareket etmeleri ve en az yılda 3 ayda bir tam takım ha-linde bir araya gelmeleri ile Ketenli Ve Ketenlililerin aynı idealler ve birlik şuuru içinde kazançlı olmaları yararına yeni proje ve stratejileri geliştirmeye, bunlarıda sırası ile, zamana göre yayarak uygulamaya konulmasına gayret edilmesi gerekir. 

22. Beldemizde veya beldemiz kökenli olan ilköğretim, lise, üniversite veya belli meslek kurslarına giden maddi sıkın-tılı yada ailesinde sorunlu olan bayan ve erkek öğrenci gençlerimize burs katkısı veya eğitim araçları (Bilgisayar, telefon, kitap-kırtasiye malzemesi, spor malzemesi, giysi vb ihtiyaçlar) ile ev-barınma, yol-ulaşım masrafları destek sağlanması.   

23. Beldemizde ve beldemiz asıllı olan bekar, evli hanım kardeşlerimiz için okuma-yazma ile meslek öğretimi-eğitimi vb alanlarda vasıflı olabilecekleri sevilerde karşılıksız kurslar düzenlenmesi. 

24. Finansal durumu iyi durumda olan yurt içinde ve dışındaki hemşehrilerimizin ortak büyük yatırımlara girmelerine destek veril-mesi ve bu müteşebbislerimizin vasıflı ve vasıfsız nitelikli eleman alımlarında önceliğin o konuda yetenek-bilgi-diploma sahibi olan kendi belde halkımızın bireylerini tercih etmeleri ve işe alınmalarının sağlanması.
    
25. Dört yılda bir yapılan siyasi ve belde yönetimleri seçimlerinde, özellikle doğrudan Ketenliye kayıtlı olan belde halkı seçmen-lerinin, kendilerinin sayısı sınırlı olması nedeni, ülke geneline göre değil, beldenin ortak menfeatini öne alarak hareket etmeleri, milletvekili seçimlerinde hangi siyasi parti beldeye iyi hizmet verebilecek ve iktidar olabileceği görülüyorsa onun hep birlikte des-teklenmesi ilerideki beldenin yararı açısından direk etkili olabileceği gibi; belde başkanları seçiminde de hepimizin ortak kanaati olan güçlü, iş yapıcı olan tek aday üzerinde yoğunlaştırmak ve iktidar kaynaklarının beldeye geleceğini sağlayacak kişi ve tarafın desteklenmesi en doğru ve faydalı olacaktır.
                                                                                                                                                      
26.Toplu birliktelik, anış, bayram-şenlik formatında yılda bir  yapılan merasimler aslında tıpkı hac gibi, belde halkının genci-ihti-yarı, hanımı-beyleri, idarecileri ve toplumu ile yakın bir kaynaşma, dertleşme, neşelenme, hatıraları tazeleme vb ortak faydaları-nın yanında, bilhassa bütün hemşehrilerin bir kurultay bütünlüğü ve anlayışı içinde, beldenin sorunlarını, bireylerin ve ailelerin sıkıntılarını,mahallelerin-muhtarlıkların-semtlerin, okulların-öğretmenlerin, camilerin-görevlilerin, bizzat belediye başkanı ve eki-bi ile siz özel dernek mensuplarının sıkıntıları ve eksikliklerinin yanında beldenin bahar, yaz, kış, güz mevsimlerindeki bitki örtü-sü, toprak-taş, su kaynakları, yollar, iletişim, barajlar-göller, yaylalar ve tarlalarda yetiştirilen ürünler ve hayvancılık konularındaki tüm müsbet-menfi gelişmelerin ve olması gerekenlerin kısa da olsa ele alınması ile bu görüşler ve sorunlar dile getirildikten son-ra da, bu kurultay şeklindeki toplanmaya katılan uzaktan-yakından, misafir ve ev sahibi olan herkes ile siz dernek yöneticilerine ve belediye başkanına, muhtarlara soru sormaları; gerekirse kendilerinin bildikleri önemli noktaları dile getirmeleri, sanırım bu toplantının eğlence-tanışma boyutundan öte, çok olumlu faydalar sağlayacağı da aşikardır..     

27. Burada, bundan sonraki yıllık toplanmaların kuru bir “Ketenlililer Şenliği” adı altında sadece hemşehrilerin yılda bir buluşup, görüşmeleri,tanışmalar ile yeme–içme maksadı önceliği ile değil de; esas olarak, “Türk ve Müslümanlığın Anadolu’ya Gelişi, Çalmanda-Ketenli’nin Kuruluşu Ve Sofu İbrahim Efendi ile Kara Hafız Hocayı Anma İle Yeni Senedeki Patates, Keten vb Ürünlerin Bereket Duası Günü” vb. olan yakın adlar altında yapılması ve böylece verilen bu birleştirici toplanma emeklerinin bir zevk ve eğlence havası manasından öte, yeni nesillerimizi ileriye matuf olarak daha ulvi ve tarih, ilim, maneviyat bilinçli amaçlar etrafında olmak üzere adlandırılması ve buna uygun vakar içinde kutlanma ve anma formatında bir düzenlemenin yapılarak, her yıl yöre tarihi ve maneviyatı üzerinde yetkin bilgisi olan ilim adamları ile beldemizin coğrafik ve zirai, endüstriyel, teknik imkanlarına maddi ve yol gösterici katkılar sağlayabilecek olan, bu konularda hazır, faydalı uygulama projeleri ortaya koyan kişi ve kuruluş yetkililerinin de davet edilerek, beldenin geleceğini pozitif manada etkileyebilecek kişilerin iştiraklerinin sağlanması yanında; mehter takımı, milli oyun ekibi ve herkesin gönlünde taht kurmuş yöremizde sevilip-tutulan manevi, milli düşünce ve folklorik musiki-sanat ağırlıklı meşgul sanatçı kişilerin davet edilip, merasime katılımlarının sağlanması da bu toplanmaların cazibesini, önemini, katılımcı sayı-sını ve ilgisini de artıracaktır.      

28. Son bir fikir olarak, her yıl mutlaka uygulanması önerisi: Gerek resmi olarak “Ketenli Belediyesi” ve gerekse sivil toplum ör-gütü olan “Ketenlililer Derneğinin”, beldenin ihtiyaçlı bireyleri ve ailelerine kendi hizmet amaçları penceresinden yapageldikleri öğrenci bursları, sosyal yardım destekleri, ücretsiz meslek eğitimleri, danışmanlık, iş bulma vb hizmetleri ile belediye sınırlarının içinde ve dışında Konya, Seydişehir, İzmir, Yurtdışındaki ferdi hemşehrilerimizin ve sanayi kuruluşlarının yapmış oldukları her türlü hizmetler ve maddi nakdi,ayni imkan desteklerinin, bu merasimlerin sonunda, bu destekleri sağlayan kişilere, kuruluşlara ve beldemiz kökenli o yıl başarılı ve iftihar vesilesi olmuş öğrenci, sanatkar, iş adamı, idareci, öğretmen vb ile beldemizden olmasa da beldemiz yararına faydalı katkılar sağlamış kişi ve kuruluşlara da birer şükran plaketinin bir anı ve takdir nişanesi olarak veril-mesi, çok yerinde ve vefakar, örnek bir davranış olmasından öte, gelecekteki hizmet gönüllüleri için bir teşvik unsuru
olacaktır     

29. Beldemizin tarihinde ve atalarımız tarafından yaşanmış olan; savaş, şehitlik, gazilik, kahramanlık, hac ve seyahat edenlerin hatıralarından ve bundan 40-50 yıl öncesine kadar ekseri ege bölgesine çalışmak için çöl kabul edilen İzmir, Aydın, Manisa, Ba-lıkesir vb şehirlere gidenlerin, oralarda kalanların, ölenlerin, gelenlerin hatıraları ile ilim tahsili için İstanbul, Arabistan, Şam, Mısır vb  yerlere gidenler olduğu söylenegelmiştir. Bunların şimdiki sülale mensubu evlat ve torunları tarafından bilinen, duyulan teva-tür halindeki önemli, bizlere örnek, ders verici ve gıbta edilecek yazılı, resimli belgelerle ve sözlü anlatımlı hatıraların, olayların beldemizin internet sitesine gönderilip, yayınlanması hepimizin ortak değerlerinde birlik olunmasına yardımcı olacaktır.       

30. Beldemizin meşhur olmuş yemekleri, tatlıları vb yiyecek türleri ile kız isteme, söz, nişan, düğün-dernek ve yaşanmış meşhur aşk, gençlik hikayeleri; büyükler arasındaki köy odası, cami önü, tarla, komşuluk, akrabalık, arkadaşlık, yakın köylerle olan ilişki-ler vb konular hakkındaki bilinen, duyulan ve hatırlarda kalan önemli anekdotlarında bu beldenin internet site yöneticilerine bildi-rilip,gönderilmesi çok iyi olur ve bu konularda hemşehriler olarak hepimizin ortak duygularına ve tarih bilincine, birbirlerimizle daha da yakınlaşmamıza yararlı olacaktır.         
                                                                                                                                                 
31. Beldemizdeki halen mevcut yaşayanlar ile Konya, Seydişehir, İzmir vb yerlere göç etmiş olan tüm sülalelerin, ailelerin adla-rının bir listesinin çıkarılması yanında; son istiklal savaşında çeşitli savaş alanlarında (Afyon, Sakarya, İzmir, Çanakkale vb) cep-helerde kalan şehitlerimizin ve geri dönen
gazilerimiz ile varsa Kore şehidi-gazilerimizin ve son yıllardaki doğuda meydana gelen olaylarda şehit, gazi olmuş ve trafik, iş-görev kazası geçirmiş, mağdur olmuş hemşehrilerimizin adlarının ve hatıralarının da orta-ya konmasında fayda vardır ve beldemizin birlik-beraberliğine katkılar sağlayacaktır. 
 


1682 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi18
Bugün Toplam212
Toplam Ziyaret192128
SİTE ÇEVİRİ
Hava Durumu
REKLAM VER

YARDIM BİLDİRİMİ

E-MAİL GİRİŞİ